Tweedelig kentekenbewijs vanaf 01/09/2013

In de strijd tegen fraude en oplichting met het kentekenbewijs is een wet gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad, waarmee een nieuw kentekenbewijs voor voertuigen wordt ingevoerd bestaande uit twee delen. Eén deel moet de bestuurder bewaren in het voertuig en het andere deel moet de eigenaar buiten het voertuig bewaren.

Wanneer de titularis het kentekenbewijs ontvangt, moet hij de delen voorzichtig afknippen. Beide delen zijn samen nodig voor de verkoop, de inschrijving en de herinschrijving van een voertuig. De twee elementen samen vormen één document en dragen hetzelfde veiligheidsnummer.

In geval van verlies of diefstal van één deel van het kentekenbewijs, moet een verklaring worden afgelegd bij de politie. Zij gaat over tot de seining van het volledige document. Vervolgens moet een duplicaat aangevraagd worden bij de Directie Inschrijvingen Voertuigen (DIV) aan de hand van de verklaring afgeleverd door de politie, vergezeld met het nog resterende deel.

Bij de technische keuring

  • Bij een periodieke keuring volstaat het deel "voertuig", want alle gegevens op het deel "thuis" en het deel "voertuig" zijn hetzelfde.
  • Bij een keuring voor verkoop moeten de twee delen worden voorgelegd.
  • Bij wijziging van de voertuiggegevens volstaan de aanvraag tot inschrijving en het deel "voertuig" van het inschrijvingsbewijs.

De wet introduceert tevens een nieuwe retributie voor de productie en levering van het kentekenbewijs in twee delen.

In geval van nieuwe nummerplaat, wijzigt de prijs niet (30€), maar bij vervanging van voertuig met behoud van de (Europese) nummerplaat, wordt de prijs van het beveiligde kentekenbewijs 26€. Dit bedrag dient net zoals voor de nieuwe nummerplaten betaald te worden aan de postbode van Bpost, de levering kan enkel op de officiële woonplaats van de aanvrager.

Ook de procedure in geval van afwezigheid is dezelfde als voor de nieuwe platen:

  • In geval vanafwezigheid zal de postbode een afwezigheidsbericht achterlaten en blijft het kentekenbewijs 15 dagen lang beschikbaar in het lokale postkantoor of postpunt.
  • Na 15 dagen zal het kentekenbewijs worden teruggestuurd naar DIV te Brussel. Men kan het kentekenbewijs komen ophalen bij de DIV te Brussel tegen betaling (uitsluitend via bancontact).

De DIV verspreidde een lijst met vaak gestelde vragen en de antwoorden hierop met betrekking tot deze nieuwe wetgeving, specifiek voor leasingfirma's. Via deze link vindt u deze lijst.

Copyright © 2018 Baeyens-Bosteels. Alle rechten voorbehouden. Webconcept by Nextmove.

Deze site gebruikt cookies en vergelijkbare technologiën.

Indien u uw cookie instellingen niet wijzigt, aanvaardt u ze.

Akkoord